Шукати в цьому блозі

Органічні речовини в живій природі. Білки, жири, вуглеводи — основні складові живих організмів

електрона версія підручника (автор Лашевська)

ТЕМА : Органічні речовини в живій природі. Білки, жири, вуглеводи — основні складові живих організмів.

Органічні речовини клітин живих організмів

Головними компонентами живих організмів є органічні речовини. З них будуються всі клітини, структура й склад яких сильно відрізняються від тіл неживої природи. Саме органічні речовини забезпечують виконання тих специфічних функцій, що визначають загальні властивості живого (сталість складу, самовідтворення, спадковість, мінливість тощо). Як ви вже знаєте, органічні сполуки складаються переважно з біогенних хімічних елементів — C, H, O, N, які становлять до 98 % сухої маси живої клітини. Великі органічні молекули (з масою понад 1000 Да), які входять до складу живих організмів, називають макромолекулами, або біополімерами. Вони складаються з мономерів.

Органічні речовини, що містяться в живих організмах, поділяють на чотири основні групи: білки, вуглеводи, ліпіди й нуклеїнові кислоти.

Білки є біополімерами, молекули яких складаються з великої кількості амінокислот.

Вони виконують найрізноманітніші функції:

• каталітичну (ферменти),

• структурну (колаген, еластин),

• захисну (імуноглобуліни) тощо.

Вуглеводи беруть участь у процесах обміну речовин (глюкоза, фруктоза) і зберіганні спадкової інформації (рибоза, дезоксирибоза), виконують структурну (целюлоза, хітин) і запасаючу (крохмаль, глікоген) функції. До складу молекул вуглеводів входять кілька функціональних груп: гідроксильна (–OH), карбоксильна (–COOH) або карбонільна (–COH). Загальна формула вуглеводів — Cn(H2O)m, де n і m є натуральними числами.

Ліпіди є групою речовин, яких об’єднали не за хімічною будовою, а за фізичними властивостями. Вони всі є нерозчинними у воді маслянистими або жирними речовинами. Найбільш поширеними ліпідами є жири, олії, фосфоліпіди, воски та стероїди.

 Основними функціями ліпідів у живих організмах є:

• структурна (фосфоліпіди, гліколіпіди),

• резервна й енергетична (жири, олії),

• регуляторна (стероїдні гормони, жиророзчинні вітаміни),

• захисна і терморегуляторна (воски, жири).

Розв'язати задачі :

1.Масова частка крохмалю (С6Н10О5)n в картоплі складає 20%. Яку масу глюкози можна отримати з картоплі масою 1620 г

2.  Яку масу глюкозу можна одержати із  крохмалю  масою 200г, що містить 5% домішок, якщо  масова виходу становить 95%?

Питання:

1. Які речовини називаються органічними?

2. З чого складаються білки, вуглеводи і ліпіди?

3. Яке значення мають білки, вуглеводи і ліпіди для живих організмів?


Немає коментарів:

Дописати коментар